Servo Motor ve Sürücüsü Nedir? Neden Kullanılır?
Servo sistemi motor, yük ya da aktarma organından meydana gelmektedir. Hız, pozisyon veya moment değerlerinin verilen referans değerine göre hareket ettirilmesini sağlayan mekanik güce servo sürücü ismi verilmektedir.
Servo sürücü nedir? Sorusu merak edilen konulardan bir tanesidir. Servo sistemlerin genellikle 4 adet ana bileşenleri vardır. Bu ana bileşenler şunlardır;
- Sürücü
- Motor
- Denetleyici ile geri besleme cihazları
- Kodlayıcı
Kontrolör ile sürücü motorun ne yaptığını belirlemek için denetleyici ile birlikte çalışmaktadır. Gerçekleşmesi için de motora gerekli olan elektrik enerjisinin gönderilmesini sağlar. Kontrol cihazları ise yol ile yörüngenin hesaplanması için sürücüye düşük voltajlarda komut sinyalleri yollar. Sürücü ise hareketin sağlanması adına motora gerekli gerilim ile akımın gönderilmesini sağlamaktadır. Tork, hız, tahrik ve pozisyonlar kontrol edilebilmektedir. Fakat servo sistemlerde motor torkunun kontrol edilmesi daha elzem bir durumdur.
Servo Motorlar ve Sürücüleri
SINAMICS V90, tek eksen servo sürücü, temel servo uygulamaları için dizayn edilmiştir. SIMOTICS 1FL6 servo motorlar, pozisyonlama uygulamalarının yanı sıra hız ve tork kontrolü ile optimize servo performansını garanti eder. Aynı zamanda PROFINET, PTI, USS ve MODBUS RTU ile birlikte otomasyon mimarisine kolayca entegre edilebilir.
- Optimize edilmiş servo performansı
- Ekonomik
- Kolay kullanım
- Güvenilir operasyon
- Profınet haberleşme
- PTI
- Mod-bus haberleşme
Yeni servo sürücü sistemi, SIMATIC PLC, SIMATIC HMI ve SINAMICS V20 sürücü ile birlikte, tekstil, ambalaj, konveyör,otomotiv vb. sektörlerdeki uygulamalar için tek noktadan kapsamlı, düşük maliyetli ve güvenli temel hareket kontrol çözümleri sunuyor. Sürücü sistemi, sadece müşterilerin ekipmanlarının performansını artırmalarına değil, aynı zamanda maliyetlerini düşürmelerine, ürünlerini daha kısa sürede pazara sunmalarına ve rekabetçiliklerini artırmalarına yardımcı oluyor.
Düşük maliyetli uygun çözüm
SINAMICS V90, düşük maliyetli bir ürün olarak, Profınet haberleşme, (PTI), dahili pozisyon kontrol modu (IPos), hız kontrol modu ve tork kontrol modu gibi çoklu kontrol özelliklerine sahiptir. Ayrıca (0,05w – 7 kW) sürücüler için ek bir fren rölesi ve frenleme direnci de entegre edilmiş durumdadır.
PROFINET haberleşmesi
PROFINET IO, Ethernet tabanlı gerçek zamanlı bir protokoldür. Endüstriyel otomasyon uygulamaları için yüksek seviye bir ağ olarak kullanılır. PROFINET IO programlanabilir kontrol cihazı için veri alışverişine odaklanır. Bir PROFINET IO ağı aşağıdaki cihazlardan oluşur:
-IO kontrol cihazı: tipik olarak tüm uygulamayı kontrol eden PLC’dir
-IO cihazı: IO kontrol cihazı tarafından kontrol edilen merkezi olmayan bir IO cihazı (örneğin, enkoder, sensör)
-IO yöneticisi: HMI teşhis veya devreye alma amaçlı (operatör arayüzü) veya bilgisayar
PROFINET iki tipte gerçek zamanlı haberleşme sunar, bunlar, PROFINET IO RT (Gerçek Zamanlı) ve PROFINET IO IRT (Eşzamanlı Gerçek Zamanlı). Gerçek zamanlı kanal IO veri ve alarm mekanizması için kullanılır. PROFINET IO RT içerisinde, RT verileri önceliklendirilmiş bir Ethernet çerçevesi ile transfer edilir. Özel bir donanım gerekmez. Bu önceliklendirme sayesinde 4 ms çevrim sürelerine ulaşılabilir. PROFINET IO IRT daha hassas zamanlama gereksinimleri için kullanılır. 2 ms çevrim süresi mümkündür, ancak IO cihazları ve sviçleri için özel donanım gereklidir. Tüm teşhis yapılandırma verileri gerçek zamanlı olmayan kanaldan (NRT) transfer edilir. Bu amaçla ortak TCP/IP protokolü kullanılır. Yine de herhangi bir zamanlama garantisi verilmez ve tipik çevrim süreleri 100 ms üzerinde olacaktır.
Optimum servo performansı
SINAMICS V90, otomatik olarak optimize edilen kontrol döngüsü parametreleri aracılığıyla makinelerin yüksek ve dinamik bir performansa kavuşmasını, bununla birlikte çeşitli uygulamalarda sorunsuz bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor. 1 MHz’e ulaşan yüksek hızlara sahip bir darbe katarı girişi ile çalışan SINAMICS V90, 20 bit gibi yüksek çözünürlükte, mutlak değerli enkoderi destekleyebiliyor. Bu fonksiyonlar, sistemin yüksek konumlandırma hassasiyetine ulaşmasını ve dalgaların düşük hızlı olmasını sağlıyor. Ayrıca optimum servo performansı motorun üç kat aşırı yükleme kapasitesi ve SINAMICS V90 sürücüsü ile SIMOTICS S-1FL6 servo motorlar arasındaki mükemmel kombinasyon ile sağlanıyor. Bu durum, müşterilerin makineleri için yüksek verimlilik anlamına geliyor.
Kolay Kullanım
SINAMICS V90 sürücü sisteminin diğer bir önemli avantajı da kullanımının son derece kolay olması. Bunun nedenlerinden biri, parametre ayarlama, manuel çalıştırma, sorun giderme ve izleme gibi işlemleri gerçekleştiren, optimize edilmiş, bağımsız ve grafiksel bir konfigürasyon aracı olan SINAMICS V-Assistant yazılımı. SINAMICS V90, ayrıca farklı uygulama gereksinimleri için çok sayıda konfigürasyon portuna sahip. Buna ilave olarak, ayarların özelleştirilmesini destekleyen SINAMICS V90, en yüksek düzeyde esneklik sunuyor.
Güvenli kullanım imkanı
Zorlu çalışma ortamlarında dâhi, SINAMICS V90 elektronik kartları üzerindeki PCB kaplaması ve SIMOTICS S-1FL6’nın IP65 koruma düzeyi, sürücü sistemine yüksek düzeyde sağlamlık kazandırıyor. Entegre güvenlik fonksiyonu STO (emniyetli tork kapama), motorun beklenmedik hareketlerini önlerken bu durum, hem makineler hem de çalışanlar için ekstra güvenlik anlamına geliyor.